Oud geleerd, jong gedaan
Lezen: Psalm 25:11
3 minuten

Stel dat je bij een coach zit, of bij een psycholoog. Er wordt je dan soms gevraagd wordt om terug te kijken op je leven. Wat ging er goed? Wat niet? Waar heb je spijt van, wat kon beter, waar was er een kans dat je een trauma hebt opgelopen? Waar heb je de verkeerde afslag genomen, waar ben je ernstig in de fout gegaan, wat gaf je plezier, en…? Er zijn meer vragen dan antwoorden. 

David zit in deze psalm niet bij een coach of psycholoog, maar hij kijkt wel terug op zijn leven. Hoe oud hij is weten we niet, wel dat het in zijn leven niet allemaal goed is gegaan. Liever gezegd: er is veel misgegaan. Regelmatig heeft hij de verkeerde afslag genomen en mede daardoor werd het in zijn gezin een puinhoop. 

Ook ik heb een ondertoon in mijn leven die niet goed is.
Lezen: Psalm 25:11

Het is dan ook niet voor niets dat hij drie keer in deze psalm aan God vraagt om zijn zonden te vergeven. En niet zomaar zonden: hij belijdt dat hij een grote schuld bij God heeft (verzen 7, 11, 18). Dat is wel even iets om bij stil te staan. Je kunt dus terugkijken op je leven (oud of jong) en zien dat er veel misging. En ach, meestal weet je dat wel, maar toch is het goed om net als David een moment te hebben van belijden en van verootmoediging. Ja, ik ging in de fout en ja, ook ik heb een ondertoon in mijn leven die niet goed is. Als we eerlijk zijn, naar onszelf, naar anderen en naar God, dan weten we het wel. Maar toch. David had dit moment nodig. En ik ook. 

En waar vraagt hij dan om aan God? Heel veel. De psalm zit er vol mee. Vergeving natuurlijk. Maar ook bevrijding. Z’n hart zit vol angst, zegt hij. En hij is benauwd en bang. En ook nog arm, en ellendig. Toe maar. Deze psalm is voer voor psychologen, zou je zeggen. Maar tegelijk is het een spiegel voor ons, ook als we niet zulke aangrijpende woorden zullen gebruiken. 

Hoe komt David verder? Door heel veel te vertellen dat hij ondanks zichzelf op God vertrouwt. Want God is de God die hem redt. En dan noemt hij nog de naam. Vergeef mijn schuld omwille van uw naam. Daar gaat hij echt de diepte in. Want die naam van God is: goedheid, liefde, trouw en genade. Wie we ook zijn, waar we ook geestelijk of mentaal zitten. Schuld belijden is een goede zaak, kan opluchting geven, maar alleen als we de schuldbelijdenis verbinden met die andere belijdenis: God is goed. 

Andries Knevel

4 maanden geleden

Psalm 25:11

Vergeef mij Heer, mijn grote schuld, omwille van uw naam.