Lezen: Prediker 5:9
4 minuten

Geld schijnt een neutraal ruilmiddel te zijn. Het heeft geen karakter of waarde in zichzelf. Het heeft alleen maar de waarde die wij mensen er zelf aan toekennen. En toch doet geld heel veel met mensen.

Geld roept bijvoorbeeld de neiging op om vast te houden. Weggeven is moeilijk, want een goed gevulde spaarrekening geeft een veilig gevoel.

Een andere wonderlijke neiging: mensen wennen aan het bezit van geld. De eerste maand ben je bewust blij met je hogere salaris, de tweede maand vind je het alweer gewoon. En wie meer heeft, wil ook meer: duurdere vakanties, huizen en auto’s. Er is altijd nog wel iets waar je je zinnen op zet. Dat zogenaamd neutrale ruilmiddel maakt het ons behoorlijk lastig. Geld verkrampt. Vooral als je er veel van hebt.

Maar juist degenen die er genoeg van hebben, lijken de passages in de Bijbel die over geld gaan, makkelijk te negeren. Vooral Jezus zegt namelijk dingen over geld die rijke mensen niet zo goed uitkomen.

Jezus zegt dat al je bezittingen het je moeilijk maken het Koninkrijk in te gaan. Dat geld een god is die van de enige God weghoudt. Dat je enige zekerheid in je leven is dat God voor je zorgt en niet hoeveel kleren je hebt. Jezus stuurt zijn leerlingen op pad zonder bagage: geen geld, geen extra kleding. Travel lightly¸ is wat hij hen meegeeft. Laat niet dat wat je met je meezeult, je belemmeren op weg naar je bestemming. Wie je bent, is al meer dan genoeg.

Geen geld, geen extra kleding. "Travel lightly"¸ is wat hij hen meegeeft.
Lezen: Prediker 5:9

Uiteindelijk is het met geld net zoals met alles in ons leven: ons ware geluk hangt er niet vanaf. Je geluk afhankelijk maken van de hoeveelheid geld op de bank, is geen duurzame oplossing. Geld maakt je niet immuun voor verlies en ziekte. Wat het wel met je doet, is je blik troebel maken. Zodat je de focus op recht en gerechtigheid verliest.

De manier waarop Jezus over geld en bezit spreekt, roept een beeld op van vrijheid. Niet gebonden aan aardse zorgen, maar vol zekerheid in de liefde van God. Zo leven is een grote opgave, maar brengt ons uiteindelijk meer vrijheid dan een goed gevulde bankrekening.

Gertine Blom

2 jaar geleden

Prediker 5:9

Wie graag rijk wil zijn, heeft nooit genoeg. Wie veel heeft, wil steeds meer hebben. Ook dat is allemaal zinloos.