In beweging
Lezen: Handelingen 4:31
2 minuten

We gaan het Pinksterfeest vieren. En het Pinksterfeest heeft alles te maken met de uitstorting van de Heilige Geest. Dat laat ons zien dat God geen verre afstandelijke God is, maar een God die in ons wil wonen en werken. Hij wil ons leiden door Zijn Woord en Geest. Het komt erop aan dat wij mensen Hem dan ook Zijn werk laten doen.

In het Bijbelboek Handelingen zien we dat de jonge gemeente van Jeruzalem in gebed is samengekomen. Ondanks beginnende vervolging en spanning verwacht de jonge gemeente het van God. Ze beseffen dat hun eigen krachten klein zijn. Ik las eens ergens de volgende uitspraak ‘Als wij werken, dan werken wij en dan komt het lang niet altijd goed, maar als we bidden dan laten we God werken en dan zal God er Zelf voor zorgen dat het goed komt’.

De Bijbel laat ons zien dat de grote beslissingen in het Koninkrijk van God niet zozeer aan het front vallen, maar in de binnenkamer. En dat heeft die jonge gemeente daar in Jeruzalem heel goed begrepen. Er komt beweging door het gebed, want dan laten wij mensen God werken. En dat is verreweg het allerbelangrijkste. Want het gebed is de hefboom, die verstarde posities openbreekt. Het gebed verbindt ons, zwakke en hulpeloze mensen, met een machtig God in de hemel, Die deuren opent waar bij ons alles potdicht zit.

‘Als wij werken, dan werken wij en dan komt het lang niet altijd goed, maar als we bidden dan laten we God werken en dan zal God er Zelf voor zorgen dat het goed komt’
Lezen: Handelingen 4:31

Dat zie je ook in Jeruzalem gebeuren. Er komt ook beweging in de mensen. Daar zorgt de Heilige Geest voor. Deuren die gesloten waren worden geopend voor Koning Jezus en voor de ander. Ja, wat zou dat mooi zijn als dat ook in 2024 weer zou gebeuren. Dat gesloten deuren weer opengaan voor Koning Jezus en voor de ander. Er zijn zoveel deuren gesloten. Het lijkt er soms op dat we ook voor elkaar die deuren gesloten willen houden. Het leven wordt daardoor kouder en killer.

En – wat we ook doen – het lijkt erop dat die deuren niet meer open gaan. Alleen God kan gesloten deuren openen. Dat laat Pinksteren zien. Dat is in ieder geval mijn gebed, want als ik werk dan werk ik en dan komt het zeker niet goed, maar als ik mijn handen vouw, dan laat ik God werken en dan komt het zeker goed en gaan er deuren open. Dat geeft mij wat moed voor vandaag en hoop voor morgen. – ds. Ton van der Wekken

ds. Ton van der Wekken

1 maand geleden

Handelingen 4: 31

Toen ze hun gebed beëindigd hadden, begon de plaats waar ze bijeen waren te beven, en allen werden vervuld van de heilige Geest en verkondigden de boodschap van God vrijmoedig.