Afgedankte stenen
Lezen: Handelingen 9:15
3 minuten

Ons kerkgebouw in Dwingeloo werd veertig jaar geleden gebouwd. Een paar maanden geleden werd dit jubileum gevierd. Ruim veertig jaar geleden werd eerst het oude kerkgebouw gesloopt, in drie dagen tijd. Drie dagen en er was niets meer. Een gebouw waar decennia God zich liet vinden en gevonden werd, was in zo’n korte tijd weg. Bijna alsof het er nooit geweest was. 

Dingen vernietigen is zo gebeurd. Iets opbouwen kost tijd en geduld. En dat is precies wat iets waarde geeft: het kost meer tijd iets op te bouwen, dan om het af te breken.  

Dingen vernietigen is zo gebeurd. Iets opbouwen kost tijd en geduld.
Lezen: Handelingen 9:15

Maar met deze afgedankte stenen van het oude kerkgebouw gebeurde iets moois. Want de brokstukken van de oude kerk werden niet zomaar weggegooid. Met man en macht werden ze schoongebikt. De schone stenen werden gebruikt als fundering voor het nieuwe kerkgebouw. 

Het deed me denken aan het verhaal van Saulus. Saulus was een machtige man die opdracht gaf tot het vervolgen van de eerste christenen. Een man die een intense haat voelde tegenover Jezus en allen die Jezus volgden. Kortom: niet direct de eerste de beste man die je zou uitkiezen om leider van de kerk te worden. En toch is dat precies wat God wel met hem voor ogen had. God greep in Saulus’ leven.  

Je zou kunnen zeggen dat Saulus een onbruikbare steen was, onder de cementresten, vies, klaar om weggegooid te worden. Maar God bikte hem schoon en maakte van hem het fundament van de kerk. Saulus veranderde zijn naam in Paulus, en zijn brieven aan de vroegste gemeentes in de Bijbel worden nog dagelijks gelezen over de hele wereld en draagt talloze kerken. 

Het raakte me. Een kerk, jarenlang een huis van gebed, is in drie dagen tijd helemaal weg. Maar dat is niet het einde. Want de stenen van die gesloopte kerk werden het fundament van een nieuwe, grotere kerk. Een kerk waar veertig jaar later nog steeds meerdere keren per week het licht aangaat en mensen God en elkaar ontmoeten. 

Het laat me zien dat je nooit zó onder de zonden of vol afkeer van God kan zijn dat je onbruikbaar wordt voor Hem. Je bent waardevol voor God. Bij God hoef je niet bang te zijn om afgebroken te worden, want God kan de meest onbruikbaar lijkende stenen als fundament voor Zijn plan gebruiken.  

Mark en Julia de Jager

4 weken geleden

Handelingen 9:15

Maar de Heer zei: ‘Ga, want hij is het instrument dat Ik gekozen heb om mijn naam uit te dragen onder de volken en hun heersers en de Israëlieten.”