Ik draag m’n broertje
3 minuten

Zegt een vader tegen zijn zoon: ’Ik word zo moe van jou, jongen! Je kunt toch niet altijd zo afhankelijk blijven?’ ‘Afhankelijk?’, zegt de jongen, die naar zijn idee duidelijk bezig is met zelfstandigheidsontwikkeling. ‘Ja!’, zegt de vader, voor een béétje behóórlijke ruzie heb je altijd weer je vader nodig!’

Paulus leert ons (bijvoorbeeld in Kol. 3) iets heel wezenlijks over menselijke relaties. Namelijk dat mensen aan elkaar zijn gegeven zodat je van betekenis kunt zijn voor de ander, in welke relatie je ook staat. Je mag bijdragen aan het welzijn van de ander. In onze geïndividualiseerde maatschappij is dat niet meer vanzelfsprekend. Daar is de gemeenschapszin meer en meer verdwenen en staat vooral het belang van het individu voorop. De geproclameerde vrijheid is doorgeschoten in vrijblijvendheid en dat is bedreigend.

De ijskoude vervreemding tussen mensen is een groot probleem in deze tijd.

Een Joodse spreuk zegt: ‘de televisie heeft aangetoond dat mensen alles liever doen dan naar elkaar kijken en luisteren.’ En in een modern sprookje zegt een vos: ‘De mensen hebben geen tijd meer om iets te onderzoeken; zij kopen alles kant-en-klaar in de winkels. Maar omdat er geen winkels zijn waar je vrienden koopt, hebben de mensen geen vrienden meer.’ De ijskoude vervreemding tussen mensen is een groot probleem in deze tijd.

Jezus zegt in Joh. 15: 15: ‘Ik noem u niet meer slaven, want een slaaf weet niet wat zijn heer doet; maar u heb Ik vrienden genoemd omdat Ik, alles wat Ik van Mijn Vader gehoord heb, heb bekend gemaakt.’ Je mag alles wat je van je Vader geleerd en gehoord hebt, bekend maken aan de mensen die God op je pad plaatst. Het doel van je leven is niet dat je naar de hemel gaat, maar dat jij je Heiland vertegenwoordigt. Een meisje liep ergens met iets zwaars op haar rug. Een automobilist die langs reed vroeg haar: ‘wil je meerijden?’ ‘Nee’, zei ze, ‘ik loop liever.’ ‘Maar’, vroeg de man, ‘is het dan niet te zwaar wat je draagt?’ ‘Nee’, zei ze, ‘dat is niet zo zwaar, dat is mijn broertje.’ Pascal zei: ‘Ik probeer oprecht, eerlijk, serieus en trouw te zijn voor iedereen en ben vol tederheid voor hen met wie God mij heeft samengebracht.

Els van Dijk

3 weken geleden

-